Alkohol å Cancer?

Klart samband mellan cancer och alkohol
071218: Det står allt klarare att det finns ett samband mellan alkohol och många typer av cancer. Detta visar en stor studie från Världscancerfonden.

 

Foto: Photos.com

FORSKNING Det gick inte att undvika rubrikerna den där dagen i början av november: "Rött kött ökar risken för cancer". Budskapet kom från en stor undersökning genomförd av Världscancerfonden och kablades ut i svenska och internationella medier. I fokus för hela rapporteringen stod just det röda och det processade köttet, här fanns nyheten. Och nog är det väl bra att folk får veta vad man kan göra för att förebygga cancer?

Problemet är bara att Världscancerfondens råd handlar om mycket mer än så. För att förebygga cancer ska man gärna undvika övervikt, vara fysiskt aktiv, äta mycket grönsaker och inte minst: undvika alkohol. Och just när det gäller alkohol går forskarna så långt som att säga att den som vill förebygga cancer helst inte ska dricka alls.

Rapporten, som översatt till svenska heter ungefär "Mat, näring, fysisk aktivitet och förebyggande av cancer: ett globalt perspektiv", är den mest omfattande studie som någonsin gjorts på området. Hundratals forskningsstudier har gåtts igenom och en panel bestående av ett antal av de ledade cancerforskarna i världen har enats om ett antal slutsatser och rekommendationer.

Att det funnits ett samband mellan alkohol och mun- och strupcancer har varit känt ganska länge. Att alkohol också orsakar exempelvis bröst- och tjocktarmscancer är dock en relativt ny kunskap.

– Studierna visar ett direkt orsakssamband mellan alkohol och en rad cancerformer, säger Michael Marmot, professor på University College i London och en av forskarna bakom studien. Och här finns ingen tröskel – sambanden verkar vara ganska linjära.

Detta betyder att alkohol ökar risken för cancer redan i och med första drinken. Ju mer man dricker desto större blir riskerna.

I sina rekommendationer säger forskarna att bevisen i studien motiverar en rekommendation att inte dricka alkohol alls, men man väljer ändå att sätta den rekommenderade dagliga gränsen vid 24 gram alkohol för män och 12 gram för kvinnor. (En burk starköl innehåller 20 gram alkohol, en flaska lättöl innehåller 7 gram).

– Anledningen är att andra studier visar att en liten konsumtion av alkohol sannolikt minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Om man dricker bör man i alla fall inte dricka mer än så, säger Michael Marmot.

Pierre Andersson,
Nyhetsreporter
Accent.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0